Extreme kou of hitte, regen, windstoten, hevig onweer, sneeuw of ijzel. In Nederland hebben we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Het KNMI verstrekt de weersverwachtingen en geeft indien nodig per provincie of regio waarschuwingen voor gevaarlijk weer.
De kans op schade en letsel wordt hierdoor beperkt. Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. De kleurcodes zijn groen, geel, oranje en rood.
Wat kan ik zelf doen?
Voor
Blijf op de hoogte van de weersverwachting.
Als je ergens naartoe gaat, neem dan een mobiele telefoon en oplader mee.
Zorg ervoor dat er altijd een deken, een warme jas en een fles water in je auto ligt.
Tijdens
Blijf bij een weeralarm (code rood) thuis.
Moet je toch de deur uit, neem voldoende eten en drinken, een deken, warme kleding en een mobiele telefoon met oplader mee. Laat anderen weten waar je heen gaat en via welke route.
Wacht met het melden van schade tot het ergste noodweer voorbij is. Dit om de hulpdiensten niet te overbelasten.
Na
Bel alleen bij levensbedreigende situaties 112 omdat de lijnen overbezet zijn. Bij schade aan de openbare ruimte kun je je gemeente bellen.
Schade aan je eigen woning of terrein? Ruim het zelf op of bel een gespecialiseerd bedrijf.
Op brandweer.nl staat een overzicht met tips bij storm en wateroverlast.
Wat doet de overheid?
Het KNMI geeft verschillende kleuren waarschuwingen uit voor extreem weer. Bij het afgeven van een weeralarm – code rood – wordt niet alleen naar meteorologische criteria gekeken, maar ook naar de verwachte maatschappelijke impact. Het ‘weerimpactteam’ geeft aan het KNMI advies om wel of geen weeralarm af te geven. Dit doen ze op basis van de verwachte impact van het weer op o.a. het wegverkeer, spoor en de openbare veiligheid.
In dit weerimpactteam zitten naast het KNMI, het Departementale Coördinatiecentrum (DCC) van het ministerie van IenW, het Nationaal Crisiscentrum (NCC), het Verkeerscentrum Nederland (VCNL) van Rijkswaterstaat, het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) en ProRail. Op basis van de waarschuwing kunnen mensen en organisaties besluiten wel of niet de weg op te gaan of andere maatregelen te nemen.
Bron: overheid.nl