Het uitwerkingskader zon en wind is uitnodiging voor opwek duurzame energie binnen gemeente Epe
In de Klimaatwet en het klimaatakkoord zijn voor Nederland de hoofdlijnen bepaald voor een duurzame toekomst. Om dat te bereiken verandert er veel in Nederland. Ook voor gemeente Epe betekent dat een verandering van de leefomgeving door de komst van zonne- en windenergie. Om die verandering in goede banen te leiden is een Uitwerkingskader zon en wind opgesteld. Hierin wordt beschreven onder welke voorwaarden duurzame energie opgewekt kan worden in de gemeente.
Randvoorwaarden en uitgangspunten voor opwek zonne- en windenergie
Het kader is een uitnodiging en geeft ondernemers, organisaties en inwoners duidelijkheid over de voorwaarden en uitgangspunten bij het realiseren van zonnedaken, zonnevelden en windmolens. Hoe de gemeente om wil gaan met erfmolens en lokaal eigendom, staat ook beschreven in het kader. Belangrijke uitgangspunten bij de opwek van duurzame energie zijn dat het landschap leidend is, er wordt ingezet op zowel zonnedaken, zonnevelden en windenergie en dat de omgeving onderdeel is van het participatieproces en kan mee ‘profiteren’ van duurzame opwekprojecten.
Ter inzage van 14 december tot en met 25 januari
Het college heeft het uitwerkingskader zon en wind akkoord gegeven. Het kader ligt van 14 december tot en met 25 januari ter inzage. Inwoners kunnen het kader lezen en eventueel een zienswijze indienen. Deze zienswijzen worden onderzocht en afgewogen en indien nodig wordt het uitwerkingskader daardoor aangepast. Vervolgens wordt het kader in maart aan de raad aangeboden ter besluitvorming.
Informatiebijeenkomst
Op 20 december 2022 organiseert gemeente Epe een digitale informatiebijeenkomst waarin het uitwerkingskader zon en wind wordt doorgenomen en toegelicht. Geïnteresseerden kunnen zich voor 19 december aanmelden via duurzaam@epe.nl.
Fundament voor uitwerkingskader zon en wind
De afgelopen jaren zijn de hoofdlijnen bepaald over hoe de gemeente Epe duurzaam wordt. Dat is regionaal vastgelegd in de RES 1.0 (hoeveel zonne- en windenergie moet de regio opwekken). Lokaal is het beschreven in de Omgevingsvisie (in welke gebieden kunnen duurzame energieprojecten een plek krijgen) en de Transitievisie Energie en Warmte (hoeveel zonne- en windenergie gaat de gemeente Epe opwekken) van de gemeente Epe. De opwek van zon en wind kan een grote impact hebben op de omgeving. En daarom zijn er afgelopen jaar verschillende bijeenkomsten geweest waarin deskundigen, experts en inwoners konden meepraten over de randvoorwaarden en uitgangspunten.
                                                                          https://vanlaar.nl