VIOS wint in competitieopener tegen SV Epe meer dan drie punten

door | sep 22, 2024 | Nieuws

Onder een zeldzaam prettig nazomerzonnetje en een lucht zwanger van verwachtingen kruisten VIOS Vaassen en SV Epe voor het eerst in de historie in competitieverband de degens. Op het spel de eerste drie punten in de derde klasse M en de eer van de gemeente. In een duel dat tot het einde wist te boeien trok VIOS op een afgeladen sportpark De Kouwenaar volkomen verdiend aan het langste eind: 3 – 2.

Sinds de laatste Derby Day tegen vv Oene is er in Vaassen veel veranderd: de technische staf en de selectie kennen nieuwe gezichten en de rivaal heeft in de derde klasse plaatsgemaakt voor SV Epe. Onderwijl is VIOS niet gestopt met winnen. Sinds de winst op Oene stapelt de hoofdmacht overwinning op overwinning. Bij een verliespartij tegen de elf uit de gemeenteresidentie is die reeks echter niets waard en dreigt voor menig Vaassenaar op maandag een deprimerende gang naar de koffieautomaat.

Dat er meer dan drie punten op het spel staan blijkt in de openingsfase uit het spelbeeld. Beide elftallen spelen de bal geconcentreerd rond zonder grote kansen af te dwingen. Aan Eper zijde smoort het duo René Suurland en Dylan van de Worp iedere aanval van VIOS, terwijl aan de andere kant Cedric Bultman en Jesse Perdon voor SV Epe niet te passeren zijn.

Uit dode spelsituaties weet alleen VIOS het vijandelijke doel onder vuur te nemen. Eén van die mogelijkheden wordt doelman Sam van Schoonhoven fataal, waardoor bankzitter Ben Braakman al na twintig minuten zijn opwachting moet maken. Ook met Braakman op doel blijft de thuisploeg gevaar stichten, met name via de koppers. In de 26e minuut bolt het net voor het eerst als Cedric Bultman een doelpunt gemaakt denkt te hebben. Scheidsrechter Heijmeriks heeft echter een duwfout geconstateerd en verpest het feest.

In het tweede deel van de eerste helft draait het spelbeeld en toont SV Epe meer aanvallende impulsen. Het is echter Levi Tuasela die in die fase de grootste kans krijgt, zijn chip shot mist richting en verdwijnt naast het doel. In een uitbraak wordt SV Epe vervolgens voor het eerst echt gevaarlijk: Luke Berkhoff slingert de bal vanaf links voor en Jorn van Zuuk rondt onverbiddelijk af. Eén kans, één goal.

Met een 0 – 1 ruststand zijn de druiven voor VIOS behoorlijk zuur. Hoofdtrainer Thomas Prins behoudt het vertrouwen in zijn basiself en geeft ze een kans zich te revancheren. In het tweede bedrijf wordt de tot dan toe vriendelijk verlopen tweestrijd een burenruzie. De leidsman legt het spel vaker stil, maar houdt de kaarten nog op zak. Levi Tuasela slingert één van de vele vrije trappen in de 53e minuut voor de pot. In de vijf meter gestoord door Jasper Verstraten tast doelman Ben Braakman mis, waardoor de bal in het doel verdwijnt: 1 – 1.

VIOS ruikt in die fase bloed en zoekt nadrukkelijk de voorsprong. Tussen alle fysieke duels en gele kaarten door krijgt Kristaan Bax aan de linkerzijde ruimte en bedient Levi Tuasela in het Eper stafschopgebied. Laatstgenoemde toont zich niet zelfzuchtig en schenkt zijn broer een niet te missen kans: 2 – 1. Vervolgens ligt het veld helemaal open en lijkt SV Epe rijp voor de sloop. Kopkansen van Jasper Verstraten en Kristaan Bax missen echter richting waardoor de manschappen van Bülent Akar in leven blijven.

De oehs en ahs klinken in de 65e minuut als Jasper Verstraten over rechts Sem Oerlemans van een voorzet bedient. Oerlemans rondt geweldig af en tekent, zo denkt men dan, voor de mooiste treffer van de middag en de beslissing in de wedstrijd. Thomas Prins en rechterhand Jelle Pol zijn er in het vervolg echter niet gerust op en blijven, ondanks dat SV Epe niet verder komt dan een rollertje en een bal in het zijnet, hun team fanatiek coachen.

Nog voor het verstrijken van de officiële speeltijd wordt de vrees van Prins en Pol bewaarheid als Luke Berkhoff namens SV Epe in alle vrijheid het doel van VIOS onder vuur kan nemen en doelman Daniel Krosse kansloos laat: 3- 2. In de blessuretijd kent VIOS nog een hachelijk moment voor het eigen doel en verzuimt het zelf de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Het laatste fluitsignaal van arbiter Heijmeriks voelt voor de Vaassense aanhang dan ook meer dan nodig als een opluchting.

Op sportpark De Kouwenaar blijft het nog lang onrustig en maandag kan menig Vaassenaar met de borst vooruit naar de baas. VIOS nestelt zich intussen met drie punten in de bovenste helft van de derde klasse M. Volgende week wacht in Swifterbant om 15:00 het enige duel buiten de eigen provincie met Swift ’64.