De GGD’en hebben de opdracht gekregen om te zorgen dat uiterlijk eind januari alle 18-plussers de mogelijkheid hebben gekregen hun boostervaccinatie te halen. Ook GGD Noord- en Oost-Gelderland staat dus aan het begin van opnieuw een monsterklus. Concreet betekent dit voor onze organisatie dat we opnieuw alle registers open trekken en samen aan de slag gaan om deze klus te klaren.
De GGD’en geven nu prioriteit aan deze monsteroperatie en zetten zoveel mogelijk beschikbare eigen mensen in die nu andere taken uitvoeren. Door het inzetten van ervaren collega’s kunnen we snel opschalen en de kwaliteit blijven leveren die we zo belangrijk vinden. De totale capaciteit van de GGD’en voor deze campagne moet groeien van 18.000 naar zo’n 27.000 mensen. Naast de eigen mensen zijn dat aangemelde reservisten, uitzendkrachten, medewerkers van het Rode Kruis, hbo- en mbo-studenten en medewerkers van Defensie.
Voordeel centralisatie locaties
Het centraal organiseren van grotere vaccinatielocaties zorgt voor de meeste snelheid. De testlocatie in Heerde wordt omgebouwd naar vaccinatielocatie. Vanaf maandag wordt hier gevaccineerd. In samenwerking met de gemeente Apeldoorn zoeken we naar een extra locatie in Apeldoorn die we langer kunnen gebruiken. Dit betekent wel dat we de tijdelijke locaties in de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen en de locatie in Apeldoorn Zuid eerder sluiten dan we voorzien hadden. We hopen zo snel mogelijk het maatwerk vaccineren, en daarmee ook de tour door de regio, weer op te pakken. Uiteraard blijft op al onze vaccinatielocaties vrije inloop mogelijk voor de 1e en 2e vaccinatie. Voor de booster moet altijd van te voren een afspraak gemaakt worden.
Begrip
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland vraagt om begrip wanneer het maken van een afspraak voor de boostervaccinatie niet helemaal vlekkeloos verloopt, of mensen wat langer moeten wachten op een passende locatie. Geduld is belangrijk, stelt de koepelorganisatie: iedereen komt in de komende weken aan de beurt. De GGD’ers moeten onder hoogspanning werken en doen dat professioneel met grote inzet en motivatie.
Drie maanden
Het nieuwe beleid is dat mensen die minimaal drie maanden geleden een vaccinatie hebben gehad of besmet zijn geweest met corona in aanmerking komen voor de booster tegen de omikronvariant. Tot vorige week was deze termijn zes maanden.
Voldoende vaccinatiesÂ
Er zijn voldoende vaccins beschikbaar en GGD GHOR Nederland heeft ook andere organisaties gevraagd om mee te helpen met deze enorme opgave. Omdat dit een nationale inspanning vergt zijn ziekenhuizen en huisartsen gevraagd om in de komende weken mee te prikken in de boostercampagne. Ook blijven de GGD’en zich voortdurend inzetten om de vaccinatiegraad in ons land te verhogen door het toedienen van de eerste twee prikken.
Online aanmeldenÂ
GGD GHOR Nederland vraagt iedereen zich zoveel mogelijk online aan te melden voor de boosterprik. Dit om de overbelaste callcenters zoveel mogelijk beschikbaar te houden voor mensen die zich niet online kunnen aanmelden. Online aanmelden kan op www.coronavaccinatie-afspraak.nl De GGD-site www.uitlegprikafspraak.nl legt uit hoe mensen online een afspraak kunnen maken.