Het klimaat verandert en dat zorgt ervoor dat zomers warmer en droger worden. Ook is er steeds meer extreme regenval. Deze hoosbuien zorgen bijvoorbeeld voor schade en wateroverlast omdat riolen overlopen en erger, zoals vorig jaar in Limburg. Dat merken inwoners hier vooral door de hellende gebieden en grote oppervlakten vol ‘asfalt en tegels’. De gemeenten op de Oost Veluwe werken als waterrad samen met het Waterschap Vallei en Veluwe, provincie Gelderland en Vitens aan een aanpak. Met de financiële bijdrage van het Rijk vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) kunnen de partners op de Oost Veluwe op diverse locaties de knelpunten sneller aanpakken. Gemeenten starten met projecten die ervoor zorgen dat bij extreme regenval het water wordt vastgehouden in de bodem voor wanneer het te droog is. Ook willen ze de mogelijke overlast van water daarmee verminderen. Maar we zijn nooit klaar!
Water kent geen grenzen
De gemeenten Apeldoorn, Epe, Brummen, Heerde, en Voorst en het Waterschap Vallei en Veluwe werken sinds 2010 samen in de werkregio Oost Veluwe (SWOV). Ook Vitens en de provincie Gelderland zijn nauw betrokken. Water kent namelijk geen grenzen. Het doel van de samenwerking is om kennis en kunde samen te voegen en zo de keten van drinkwater, riool en waterzuivering en de inrichting van het grondwater en oppervlaktewater op orde te houden.
Bijdrage vanuit het Rijk
De werkregio Oost Veluwe heeft een subsidieaanvraag voor een bijdrage van € 3,6 miljoen ingediend bij het Rijk in het kader van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Zodat de werkregio versneld maatregelen kan nemen om lokaal wateroverlast te voorkomen, om meer water de grond in te krijgen ter voorkoming van droogte en meer water te bufferen in onze beken. De werkregio verwacht op korte termijn goedkeuring van het Rijk.
Sneller projecten uitvoeren
De gemeenten willen bijvoorbeeld wadi’s maken. Een wadi is een laaggelegen gebied in het gras die dient als infiltratievoorziening. Na een regenbui stroomt het water van daken en wegen in deze wadi’s en daar kan het langzaam in de bodem wegzakken. Met de wadi voorkomen gemeenten dus dat schoon regenwater in het riool terechtkomt. En wordt het grondwater aangevuld. Ook willen gemeenten infiltratieriolen aanleggen, zodat het (schone) regenwater niet naar de waterzuivering gaat, maar terug de grond in kan. En voor inwoners zijn er in enkele gemeenten subsidies om het regenwater af te koppelen van het riool. Dit heeft veel voordelen voor de natuur en de tuin natuurlijk. Er is minder kans op wateroverlast en schade door water. Het riool wordt namelijk minder vol en de rioolwaterzuiveringsinstallaties werken beter. Zo hoeft minder water gezuiverd te worden en dat scheelt energie. Ook gaat het grondwaterpeil omhoog. Daardoor is er ook minder kans dat de bodem te droog wordt. En regenwater is goed voor planten, bomen en de natuur in de tuin. Deze acties pakken de gemeenten samen op. En afhankelijk van de locatie in overleg met organisaties en bewoners. Samen werken aan een klimaatbestendige regio.
Wijk Klaarbeek in Epe voorbeeld voor herontwikkeling
Bij de aanleg van de wijk Klaarbeek in Epe is rekening gehouden met klimaatverandering en met de waarschijnlijkheid van vaker extreme regen. In de wijk zijn daarom wadi’s gecreëerd. In bestaande wijken in onze gemeente zien we op gebied van waterafvoer ook knelpunten, zoals in Oene en de Vegtelarij. De DPRA-subsidie wordt in de gemeente Epe onder andere ingezet om te kijken of en hoe we de methodiek die toegepast is in Klaarbeek ook in deze wijken kunnen gebruiken.