Tot nu toe werden door de overheid met name de bedrijven die grootverbruikers van energie zijn verplicht en gesteund in duurzame ambities. Door middel van de meldplicht energiebesparing moeten ondernemers energiebesparende maatregelen nemen die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Dit geldt niet voor het MKB met een lager energieverbruik. Maar nu kunnen ook ondernemers die op jaarbasis minder dan 50.000 kW/h elektra en/of 25.000m3 gas verbruiken aan de slag met hun energieverbruik. Hoe lager de maandelijkse energielasten, hoe beter voor het bedrijfsresultaat. Dus er is een wereld te winnen.
Energiebesparing: waar te beginnen?
Energie besparen loont als u weet wat u moet doen. Waar valt er iets te besparen, welke investering vraagt dat, welke subsidies zijn er om duurzaamheidsmaatregelen te stimuleren en in welke volgorde doet u die dingen? Deze vragen kan niet elke ondernemer zelf beantwoorden, maar er is nu een kans om deze vragen met subsidie beantwoord te krijgen.
Subsidie voor advies en begeleiding
De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft namens de rijksoverheid binnenkort subsidie voor het opstellen van een energie advies op maat voor uw organisatie en voor de ondersteuning in de uitvoering. Subsidie Verduurzaming MKB (SVM) kunt u aanvragen vanaf 1 oktober 2021 tot en met 30 september 2022. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Per onderneming is er maximaal €2.500,- beschikbaar voor zowel het opstellen van het advies (max. €750,-) als de ondersteuning in het uitvoeren van de maatregelen. Alle voorwaarden leest u op de website van het RVO: https://www.rvo.nl/subsidie-enfinancieringswijzer/svm.
Subsidie voor de maatregelen
Deze nieuwe SVM-regeling is dus voor het proces van verduurzamen. Voor de maatregelen zelf zijn al andere subsidies te verkrijgen:
1. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE: https://www.rvo.nl/ subsidie-en-financieringswijzer/isde/ zakelijke-gebruikers) geeft subsidie op duurzame installaties en energievoorziening;
2.De Energie Investeringsaftrek (EIA) biedt ondernemers de mogelijkheid om investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of technieken tot zo’n 45 procent af te trekken van de winst. Meer informatie over die regeling vindt u op de website van de belastingdienst.
Bijdrage aan klimaat
Met deze subsidies wil de rijksoverheid alle ondernemers steunen in hun ambitie om duurzaam te ondernemen. Het draagt bij aan de doelstellingen uit het klimaatakkoord en de noodzaak om de energievoorziening te veranderen van fossiel naar duurzaam opgewekte energie.