De stenen voor kasteel De Cannenburgh werden er gebakken.
Archeoloog Cor van Baarle uit Elburg ontdekte bij een leemkuil in Vaassen bij toeval een veldoven, waarin stenen (moppen) werden gebakken voor kasteel De Cannenburgh. Onderzoek toont aan dat de bakstenen die bij de oven werden aangetroffen overeen komen met het oudste muurwerk van het kasteel.
Van Baarle: “De oven kwam ‘aan het licht’ door de vondst van een rij bakstenen. Ze lagen tegen elkaar op hun lange smalle zijde onder een dikke laag steengruis. De moppen zijn bestudeerd op hun kenmerken en afmeting en vergeleken met het muurwerk van het kasteel. De bijna volledig verdwenen Laatmiddeleeuwse veldoven maakt dus deel uit van het cultureel erfgoed rond De Cannenburgh.”
Bevestiging
In het begin van de vorige eeuw wisten bewoners uit de omgeving nog te vertellen dat rond de leemkuil ovens hebben gestaan. Van Baarle: “Tijdens grote heideontginningen kwamen vele moppen boven de grond. Toen al heette het dat ze gebakken zijn voor de verbouw van het kasteel. Door bosbouw zijn de moppen in de loop van de tijd uit het zicht geraakt. Met het herontdekken van de veldoven is het oude verhaal weer naar boven gekomen. Nu is het volksverhaal bevestigd en raakt de geschiedenis niet in de vergetelheid”, aldus de Elburger
archeoloog.
De veldoven op de foto is niet de veldoven uit dit bericht.
Bron: Persburo Dick van der Veen
Foto: Ruïne van veldoven steenfabriek Groenlanden, fotograaf: Jan-Willem Swane