Verrukkelijke Ouderwetse erwtensoep
Porties
4personen
Porties
4personen
Instructies
  1. Was de spliterwten goed, het liefst meerdere malen in schoon water.
  2. Halveer de prei stronken en snijd deze in halve ringen. Daarna wassen en uit laten lekken.
  3. Ook de winterpenen schoon schrapen en in blokjes snijden. Het halve bosje selderij mag ook fijn gesneden worden.
  4. Schil de halve selderijknol en snijd ook deze in blokjes.
  5. Maak de ui schoon en steek de laurierblaadjes en de kruidnagelen in de ui.
  6. Zet een grote pan met 2 liter water met daarin de gewassen spliterwten, het vleespakket, de bouillonblokjes en de ui op het vuur en breng dit aan de kook. ( Af en toe roeren) en laat dit 1 uur zachtjes koken ( ook weer af en toe roeren) Schep met een schuimspaan het schuim zoveel mogelijk weg.
  7. Na 1 uur voeg je de gesneden prei, knolselderij, fijn gesneden selderij en de winterwortels toe aan de soep. Laat dit ook 1 uur zachtjes mee koken.
  8. In die tussentijd bak je de spekreepjes zonder braadvet uit in een koekenpan tot ze mooi bruin en krokant zijn.
  9. Na totaal 2 uur koken haal je de ui met de kruiden met de schuimspaan uit de pan evenals de vleesbotten. Zit er nog vlees aan snijd dit dan eraf en doe het bij de soep. De ui mag weg. Die heeft zijn smaak al afgegeven.
  10. Doe de in plakjes gesneden rookworst bij de erwtensoep en laat deze nog 20 minuten mee wellen op een laag vuur.
  11. Als laatste mogen de uitgebakken spekreepjes worden toegevoegd aan de soep. Maak de soep af met e.v. nog wat zout en peper.
  12. Erwtensoep is heerlijk met roggebrood, katenspek met mosterd en ook stokbrood met kruidenboten en of kruidenkaas.
  13. tip… Maak wat meer soep en vries dit in!