3 X KRUIDNOTEN
” Vroeger maakte ik met mijn moeder en zusje zelfgemaakte kruidnoten. Zooo lekker! We mochten dan een koffiefilter versieren en deze vullen met onze home made kruidnootjes. Een echt feest natuurlijk. Dit keer ging ik weer aan de slag, met mijn moeder en zusje als proefkonijnen. Mijn missie: die heerlijke smaak van vroeger evenaren, maar dan met gezondere ingrediënten. Hieronder vind je het resultaat: 3x kruidnoten met een twist. En ik zal je zeggen, daar ging heel wat getest en geproef aan vooraf. Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel kruidnoten gebakken! Je kunt je dus wel voorstellen dat ik geen kruidnoot meer kan zien. 😉 Alhoewel ze bij mij thuis erg blij waren dat ze keer op keer weer mochten proeven”.
Porties |
|
- 125 gram Speltmeel
- 65 gram Kokosbloesemsuiker
- 1 eetlepel Flinke eetlepel speculaaskruiden
- 1/2 theelepel Wijnsteenbakpoeder
- flinke snuf Zeezout
- 50 gram Kokosolie
- 25 gram 25 milliliter plantaardige melk (ik heb rijstemelk gebruikt)
- 25 gram Blanke amandelen
- 25 gram Pure chocola 72 % cacao fijn gesneden
- 2 grote Dadels fijn gesneden
- 250 gram Amandelmeel
- 200 ml Honing (of ahornsiroop)
- 1 tl geraspte citroenschil
- 200 gram Zelfgemaakte amandelspijs
- 1 Biologisch ei
- 2 plakjes Spelt bladerdeeg (of glutenvrij bladerdeeg)
- 150 gram Rijstmeel
- 60 gram roomboter
- 40 gram Kokosbloesemsuiker
- ½ eetlepel Koekkruiden
- 1 theelepel Anijspoeder (of anijszaadjes
- 300 ml Amandelmelk of rijstmelk (ongezoet
- 2 eetlepel Rauwe cacao
- 1 theelepel ahornsiroop
- snufje Kaneel, nootmuskaat, kardemom en verse vanille
- snufje Zeezout
- 6 plakjes Bladerdeeg (diepvries)
- 350 gram Rundergehakt
- 1 ei
- 1 kleine Ui
- handvol Verse peterselie
- 1 kleine teen Knoflook
- 1 eetlepel Kerriepoeder
- 1 eetlepel tijm
- 1 eetlepel Sesamzaad
- zout en peper
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd de amandelen in kleine stukjes.
- Smelt de kokosolie totdat deze vloeibaar is en voeg deze samen met de melk aan het mengsel toe.
- Voeg de amandelen toe en kneed het geheel tot een deegbal.
- Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat deze 20 minuten in de koelkast rijpen. Maak kleine ronde balletjes van het deeg en druk deze een beetje plat, zodat je mooie kruidnoten krijgt.
- Leg de kruidnoten op een bakplaat met bakpapier en zet ze 10 – 15 minuten in de oven. Laat ze afkoelen zodat ze lekker knapperig worden.
- In tegenstelling tot de amandel-kruidnoten, zijn deze nootjes wat zoeter en juist lekker chewy door de stukjes dadel. voor c.a. 40 – 50 kruidnoten Gebruik de ingrediënten van de amandel-kruidnoten, alleen in plaats van de amandelen voeg je toe:
- 2 grote gedroogde dadels, fijngesneden
- Gebruik het basisrecept, en voeg in plaats van de stukjes amandel de stukjes dadel toe.
- Ben jij een liefhebber van pure chocolade? Dan vallen deze choco-kruidnoten vast bij jou in de smaak! In plaats van de bekende kruidnoten omhuld met choco, zitten hier chocoladestukjes door het beslag heen, wat zorgt voor een heerlijke chocoladesmaak. Men neme (voor ca. 40 – 50 kruidnoten) Gebruik de ingrediënten van de amandel-kruidnoten, alleen in plaats van de amandelen voeg je toe:
- 25 gram pure chocolade, fijngesneden (het liefst min. 72% cacao en zonder toegevoegde suikers)
- Gebruik het basisrecept, en voeg in plaats van de stukjes amandel de stukjes chocolade toe.
- TIP: Je kunt de kruidnoten het beste bewaren in een afgesloten papieren zakje, dan blijven ze lekker knapperig.
- Meng de citroenschil en de honing met het amandelmeel
- Doe dit in de keukenmachine en laat even draaien
- Kneed nu het mengsel goed door elkaar: het mag niet te plakkerig zijn. Is dit wel het geval, voeg dan nog wat extra amandelmeel toe (je hebt dan waarschijnlijk iets te veel honing toegevoegd)
- Zet het amandelspijs een aantal uren in de koelkast.
- Bestuif je werkblad met wat bloem.
- Leg de plakjes bladerdeeg erop en plak deze aan elkaar vast met wat water.
- Maak een rol van de amandelspijs die net zo lang is als het bladerdeeg
- Rol het bladerdeeg om de amandelspijs en plak vast met wat water.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de banketstaaf met de naadzijde naar beneden op het bakpapier.
- Laat 30 hem minuten even lekker rusten.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en klop het ei los. Bestrijk de banketstaaf met het ei en bak de banketstaaf in het midden van de oven in 25 minuten mooi goudbruin.
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Meng alle ingrediënten met een theelepel zeezout in je keukenmachine goed door elkaar.
- Rol balletjes van het deeg en druk deze plat in rondjes (of rol het deeg uit tussen 2 lagen bakpapier met een deegroller en steek hier met een koekjesvorm de speculaasjes uit) en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
- Zet ze 20 min. in de oven en laat ze afkoelen.
- Verwarm in ca. 4 min. de melk met de kruiden en het zout op laag vuur. (let op: het moet niet gaan koken)
- Giet de melk mix in een grote beker, roer de rauwe cacao door de amandelmelk heen en voeg de ahorn toe.
- Garneer hem met kokosslagroom en een snufje extra kaneel en cacao.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Leg de bladerdeeg plakjes naast elkaar en laat iets ontdooien.
- Snijd de peterselie, de ui en de knoflook fijn.
- Fruit de ui en de knoflook met wat olie even kort aan in een klein pannetje.
- Doe dit bij het gehakt en voeg ook de kerrie, tijm, peterselie, peper en zout toe.
- Kneed nu met je handen alles goed door de gehakt en maak hier vervolgens een lange rol van.
- Haal nu de folies van de plakjes bladerdeeg en leg ze op een stuk bakpapier tegen elkaar, waarbij ze elkaar 1 centimeter overlappen. Bestrijk de randen met een klein beetje ei zodat ze goed blijven plakken.
- Leg dan de gehakt rol op het deeg en vouw vervolgens het deeg rond het gehakt.
- Draai de rol op de naad, zodat die naar beneden ligt.
- Bestrijk de rol met het wat losgeklopte ei en bestrooi ‘m met de sesamzaadjes
- Zet de banketstaaf in de oven en bak ‘m in 45 minuten mooi goudbruin en gaar. Haal de staaf dan uit de oven, laat iets afkoelen en snijd in mooie stukken.
- Fijne zalig, zoet & hartig Sinterklaasavondje toegewenst! Aafke