Elke crisis brengt nieuwe mogelijkheden, of het nu om een pandemie gaat of ons klimaat. Dat dacht Lemoine Holland ook, toen het bedrijf zich twee jaar geleden aansloot bij het netwerk van Energiekoplopers Apeldoorn Epe. “Als relatief klein bedrijf kun je niet alle kennis over duurzaam produceren in huis hebben”, aldus meneer Hudepohl, site director van Lemoine. Corona bracht een onverwachts voordeel; de productie van 1,2 miljoen mondkapjes per week, mede mogelijk gemaakt door Energiekoplopers Apeldoorn Epe.
Maatschappelijke betrokkenheid
Lemoine Nederland produceert hygiëneproducten zoals wattenschijfjes, wattenstaafjes en hydrofiele watten voor de consumentenmarkt. De site director van Lemoine vertelt: “Veel van onze medewerkers kenden mensen in de zorg die zonder bescherming hun werk moesten doen. Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid was de stap om mondkapjes te maken een logische. Omdat we dit nog niet eerder gedaan hadden, zijn we gaan rondvragen bij andere bedrijven. Zo kwamen we bij VMI in Epe, die geholpen heeft bij de veranderingen in de productie, zodat we mondkapjes konden gaan maken. Andere bedrijven brachten ons in contact met hun netwerk. Zo kregen wij snel meer kennis om te produceren”.
Delen en samenwerken
Om terug te komen bij het klimaat, de oorsprong van het netwerk Energiekoplopers Apeldoorn Epe ligt in milieuwetgeving en het klimaatakkoord. Grootverbruikers, zoals die in de proces- en maakindustrie, zijn via milieuwetgeving verplicht te voldoen aan de Europese richtlijn voor energiebesparing (EED). Deze richtlijn is eigenlijk te algemeen. “Om echt grote stappen te kunnen zetten in het verduurzamen en energie besparen in de proces- en maakindustrie, heb je echt kennis van het proces nodig”, aldus Bruno Mulder, adviseur die de Energiekoplopers begeleidt.
De kennis van het maak- en productieproces ligt vooral bij de bedrijven zelf, dat concludeerde ook de Omgevingsdienst Veluwe IJssel. Om bedrijven te stimuleren om te verduurzamen is Energiekoplopers Apeldoorn Epe opgezet met de 20 grootste energiegebruikers uit de regio Epe en Apeldoorn, de gemeentes Epe en Apeldoorn, het Waterschap Vallei en Veluwe en een aantal relevante belanghebbenden. Organisaties uit dit netwerk delen goede voorbeelden met elkaar en denken na over vragen als groei in relatie tot minder CO2 uitstoot. Het doel van de Energiekoplopers is om in 2023 al 25 procent minder CO2uit te stoten. Het netwerk organiseert bijeenkomsten en zorgt voor een sterkere samenwerking tussen de bedrijven onderling en met (semi)overheden. Dit moet leiden tot innovatieve projecten.
De eerste resultaten zijn er. VMI bouwt op dit moment een volledig duurzaam bedrijfspand op hernieuwbare energie. Royal Reesink heeft in Zevenbergen een eerste bijna energieneutraal bedrijfspand neergezet en bouwt nu aan een tweede pand in Zutphen. Het bedrijf wil nog dit jaar een certificaat van de CO2-prestatieladder niveau drie.
Meedoen?
Als je niet weet hoe je duurzamer kunt werken, is dat een hele uitdaging. Dankzij Energiekoplopers Apeldoorn Epe kunnen bedrijven kennis over duurzaamheid opdoen. “Verduurzamen is echt iets dat je samen doet. Niet alleen op management niveau, juist ook op de werkvloer”, aldus John Arts energiecoördinator van Royal Reesink. Wil je ook meer kennis opdoen over de verduurzaming van jouw bedrijf? Of wil je kennis delen? Meld je dan aan bij Energiekoplopers Apeldoorn Epe. Dit kan door het sturen van een mail naar: Bruno Mulder (bruno.mulder@metabv.nl ).