Het was voor het eerst sinds drieĆ«nhalf jaar tijd dat het Vaassens Fanfare Corps weer een groots en vertrouwd concert kon geven voor eigen publiek. Na alle corona perikelen van 2020 en 2021 kon het corps zich zaterdagavond 29 oktober eindelijk weer eens in vol ornaat en met een degelijke voorbereiding laten zien en horen aan het publiek. In een tot concertzaal omgebouwd dorpscentrum De Wieken werd door het toegestroomde publiek genoten van ābeestachtigeā muzikale klanken, vertolkt door lokaal muzikaal talent.
Het is gebruikelijk dat het corps een thema hanteert tijdens haar jaarlijks concert en dit keer liet de fanfare een beestachtig geluid horen. Oftewel, de rode draad van de avond bestond uit muzikale werken die een connectie hadden met de dierenwereld. Het was voorzitter Carel Tijssen die de avond opende en hij gaf aan dat hij blij was dat vele muziekliefhebbers uit Vaassen en omgeving de weg naar de Wieken weer wisten te vinden. Onder leiding van Patrick Dieperink startte het corps de avond met het spetterende nummer Where Eagles Soar, een typisch openingswerk voor fanfare waarin alle secties binnen het orkest direct aan de bak moesten. Met Dances with Wolves en Overture to the Gadfly liet de fanfare daarna twee afwisselende en uitdagende muziekstukken horen.
Vervolgens was het de beurt aan het jeugdorkest, onder leiding van Annemieke Meijer. Met jeugdig enthousiasme werd een afwisselend programma gespeeld, waarbij verschillende bekende deuntjes voorbij kwamen. De jeugd sloot hun programma af met de populaire meezinger Ik ga zwemmen van zanger Mart Hoogkamer, waarbij het publiek volledig in het thema van de avond mee kon zingen: āeen echte tijger is niet te temmenā¦ā
Daarna was het de beurt aan de slagwerkgroep, waarbij instructeur Mark Rorije zijn muzikanten op allerlei verschillende soorten slagwerkinstrumenten liet spelen. Een opvallend werk was Eye Opener waarbij de slagwerkers uit diverse hoeken van de zaal al musicerend het podium op kwamen lopen en ondertussen de zaal opzweepten. De climax volgde met het nummer TranceXxion. Een stuk dat is gebaseerd op dancemuziek. Om aan de compositie een moderne draai te geven en een ādikkere soundā te creĆ«ren werd er niet alleen gebruik gemaakt van traditionele slagwerkinstrumenten, maar ook van een elektronisch sample pad. Dit gaf een geweldig stevig geluid en een bijzonder effect, waarmee de slagwerkers verrassend uit de hoek kwamen.
Na de pauze werd de avond vervolgd door de fanfare met een vlot en afwisselend programma, met lichte en herkenbare muziek, waarbij uiteraard elke keer de link werd gelegd naar de dierenwereld. Zo passeerden nummers als Jurrasic Park, The Lion King, Birds, Three Brass Cats en Crocodile Rock de revue. Na het gebruikelijke dankwoord van de voorzitter, waarbij alle sponsoren die de fanfare een warm hart toedragen werden bedankt voor hun bijdrage aan dit evenement, werd de avond afgesloten met de muzikale toegift Flower Power. De link van de titel van dit stuk naar het thema van de avond bleek eenvoudiger dan gedacht: want zonder bloemetjes, geen bijtjes! Deze swingende medley, met hierin een aantal bekende popnummers, zorgde ervoor dat in de zaal de handen op elkaar gingen. En zo kwam er een eind aan een ābeestachtigā mooi concert en liet het meer dan 115 jaar oude Vaassens Fanfare Corps eens te meer zien en horen dat het nog altijd een springlevende en actieve muziekvereniging is. Ondertussen zit het corps niet stil en gaat het in voorbereiding voor de volgende activiteiten die gepland staan rond de kerstperiode, het voorjaarsconcert van 2023 en het concoursbezoek in het najaar van 2023.