Apeldoorn – Arrestanten worden in Oost-Nederland in de toekomst in vier cellencomplexen ondergebracht. Nu staan er nog negen cellencomplexen in Gelderland en Overijssel. In het afgelopen jaar stond de helft van die cellen het grootste deel van de tijd leeg. De capaciteit die vereist is om in negen cellencomplexen het hele jaar door, zeven dagen per week en 24 uur per dag professionele zorg te bieden is gewoon te groot. Het staat niet in verhouding tot het aantal ingesloten verdachten.
Ook zou een forse uitbreiding van het aantal arrestantenverzorgers noodzakelijk zijn om alle negen cellencomplexen open te kunnen houden. Deze uitbreiding zou ten koste gaan van andere politiesterkte. Dat willen we niet.
Daarom is ervoor gekozen om de helft van de arrestantencomplexen te sluiten. De afgelopen maanden is hierom nauw overlegd met lokale politieteams, het Openbaar Ministerie en burgemeesters. De sluiting van cellen kan in sommige gevallen namelijk betekenen dat agenten langer met een arrestant onderweg zijn. Daarom worden er drie maatregelen getroffen:
- Er komt op relevante momenten ondersteuning voor het vervoer van arrestanten. Dat betekent dat agenten niet onnodig lang uit hun gebied zijn.
- Lichte zaken worden op lokale politiebureaus afgehandeld. Daarvoor worden bestaande of nieuw in te richten ophoudkamers gebruikt.
- Om de reisafstand in sommige gebieden te verkleinen, kan gebruik gemaakt worden van cellencomplexen buiten Oost-Nederland: Houten en Den Bosch.
Meer zorg nodig
De cellencomplexen in Deventer, Doetinchem, Ede en Tiel zullen gesloten worden. Arnhem en Nijmegen worden in de toekomst samengevoegd in een nieuw te bouwen pand in Elst. Er zijn straks vier locaties waar we de juiste complete professionele zorg voor arrestanten kunnen leveren. Die zorg vraagt steeds meer, er zijn bijvoorbeeld meer verdachten met psychische problemen. Als mensen worden opgesloten, moeten we ook de zorg bieden die nodig is. Dat kunnen we nu ook voor de lange termijn garanderen.
‘Liever geld naar blauw op straat’
De aanlooptijd naar dit besluit was meer dan een jaar. ‘Lokale politieteams en burgemeesters hadden zorgen over de tijd die agenten kwijt zouden zijn aan het vervoeren van arrestanten. Die zorgen hebben we heel serieus genomen. Daarom hebben we maatregelen genomen voor vervoer, en zorgen we dat lichte zaken lokaal afgehandeld blijven worden,’ aldus politiechef Oscar Dros.
Regioburgemeester Hubert Bruls: ‘Verschillende burgemeesters maakten zich zorgen dat agenten lang met verdachten zouden rondrijden in de nieuwe situatie. Ik ben tevreden dat de politie deze zorg serieus heeft genomen. Er ligt nu een pakket aan maatregelen waardoor het besluit voor iedereen acceptabel is. Soms zou je liever en complex openhouden, maar je moet ook eerlijk zijn. Als er zoveel cellen onbezet zijn en je wilt de professionele standaard hooghouden, kun je niet van de politie vragen om alles open te houden.’
‘Het kost inderdaad te veel schaarse politiecapaciteit om in onze eenheid negen cellencomplexen open te houdenals deze regelmatig beperkt bezet zijn,’ aldus Dros. ‘Ik zie veel liever dat we onze capaciteit besteden aan blauwop straat en de aanpak van verschillende vormen van criminaliteit. Met de aanvullende maatregelen heb ik er vertrouwen in dat dit ons helpt capaciteit vooral te besteden aan zaken waar de samenleving om vraagt: blauw op straat en aanpak van criminaliteit – van inbraken en geweld tot ondermijning.’