De samenstelling van de raadswerkgroep is veelzijdig, alle partijen zijn erin vertegenwoordigd. Dat is belangrijk, want dat geeft de transitie verschillende beelden mee. In een tijd waarin de energierekening flink stijgt maakt Lenie Boer-Bruin zich zorgen over aanstaande energiearmoede.
“Juist de groep die minder bedeeld is, woont vaak in huizen die meer energie verbruiken”, aldus Lenie. Er ligt een grote opgave tot 2050 om alle huizen in de gemeente te verduurzamen en te voorzien van een duurzame warmte. Lenie: “De stijgende energieprijzen kunnen voor inwoners ook het duwtje zijn dat ze nodig hebben om mee te gaan doen, want financiën is altijd een belangrijk deel van het draagvlak. In subsidies ligt nog een kans, want niet iedereen kan de werkzaamheden door een aannemer laten uitvoeren en dat is nu wel verplicht voor het verkrijgen van subsidie”.
Bewustzijn groeit per generatie
“Mijn kinderen zijn al meer bezig met een schonere wereld. Het is ook onze plicht om onze kleinkinderen mee te geven dat het geen mogelijkheid maar noodzaak is om een schonere wereld te realiseren”, aldus Lenie. Soms kan Lenie zich nog steeds verwonderen over hoe dingen nu gaan. Ze heeft doelbewust meegeholpen met een opruimactie. “Met de prikstok in handen heb ik mij verbaasd hoeveel troep er nog ligt, zelfs in het mooie buitengebied”. Educatie heeft hierin een belangrijke positie, maar je geeft je kinderen mee niet zomaar iets op straat te gooien.
Doe mee, het kan!
“Kijk om je heen, wat gebeurt er in je eigen omgeving? Welke invloed heb je dan op de kleine dingen? Het laaghangend fruit is er altijd wel. Denk aan korter douchen, eens per week (of meer) geen vlees, geen rommel kopen en je afval scheiden”. Lenie Boer-Bruin wordt ook enthousiast van initiatieven uit diezelfde omgeving. Ze noemt bijvoorbeeld de Energie Coöperatie Epe, die voor alle inwoners vrijwillig aan de slag zijn om de energievoorziening te verduurzamen, ook als je zelf geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen kun je meedoen. Een zorg vanuit de transitie is wel of het energienet het allemaal aankan als we meer gaan focussen op elektriciteit.
Sociaal hart
Als kind hielp Lenie Boer-Bruin haar ouders al in de tuin. “Het was altijd een feest om de jonge aardappels te krijgen. De smaak van verse eigen geteelde groenten en fruit is zoveel beter. Dat geef ik door aan mijn kinderen en kleinkinderen”. In de tuin staat een appelboom, goudreinetten om precies te zijn. “Het is goed eten voor de kippen en paarden, maar ook zeker heerlijk in de appeltaart. Wat heb je nou nog meer nodig, dan te genieten van die kleine dingen die je samen kunt doen”, aldus Boer-Bruin. Naast de opvoeding van haar kinderen werkte ze vanuit haar eigen bedrijf, een stamboeksecretariaat voor Appaloosa paarden. Ook doet en deed Lenie veel vrijwilligerswerk. Met een sociaal hart, een interesse in de ruimtelijke kwaliteit van haar omgeving zet zij zich in de werkgroep in voor een sociale en betaalbare transitie.