Groene energie in groen gebied: het kan!

door | jun 24, 2021 | Nieuws | 0 Reacties

Verrijdbare opstellingen met zonnepanelen in Gortel en Niersen. Er waren enkele informatieavonden. Er was intensief overleg. En er was uiteraard geen enkele verplichting om mee te doen. Deze zorgvuldige aanpak heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat er sinds kort een zestal verrijdbare opstellingen met zonnepanelen in de buurtschappen Gortel en Niersen zijn gekomen. Hiervan maken in totaal tien huishoudens gebruik. Met twintig panelen profiteert ook het Kroondomein zelf van deze groene energie.

 

Het lijkt een vreemd idee: zonnepanelenvelden in kleine pittoreske buurtschappen. Toch hoeft dat helemaal niet zo vreemd te zijn. Helemaal niet wanneer blijkt dat de verantwoordelijke Energie Coöperatie Gortel-Niersen, de gemeente Epe en het Kroondomein dit project uiterst nauwkeurig aangepakt hebben. Het begon allemaal zo’n vijf jaar geleden bij Bart Marijnen. Achter zijn huis in Gortel werd een pilotproject met zonnepanelen neergezet. Zo kon iedereen ervaren dat zo’n vorm van duurzame energie best wel in zo’n klein buurtschap inpasbaar is. Bart Marijnen vertelt er over: “Deze opstelling voorzag drie huishoudens van stroom. Al snel kwam er meer interesse uit de buurt. Daar zijn we als Energie Coöperatie Gortel-Niersen ingedoken.” Zonnepanelen leggen op de (veelal) rieten daken in Gortel en Niersen, dat was geen goede oplossing. Daarom is er gekozen voor een plan met verrijdbare opstellingen (van het bedrijf energy@home, red.) die desgewenst (bij bijvoorbeeld een calamiteit) gemakkelijk weg te halen zijn. Daarbij zijn die zonnepanelen netjes ingebed in het natuurgebied. “Bij de proefopstelling zijn er indertijd bewust meteen al hagen rondom de collectoren geplant waardoor ze nu praktisch niet meer te zien zijn”, aldus Marijnen. “Kort en goed? Aan alles bleek dat deze pilot succesvol was. Toen hebben we in samenspraak met gemeente en het Kroondomein gekeken waar in de buurtschappen misschien nog andere opstellingen konden komen.”

Informatieavonden

Marijnen en Harry van Rossum (ook lid van de bovengenoemde groene stichting) hebben vervolgens enkele informatieavonden belegd waar wethouder Erik Visser ook bij was. De Eper wethouder was namelijk ook betrokken bij de totstandkoming van dit pilotproject. Hij vertelt: “In ons collegeprogramma staat dat we als gemeente voor duurzame ontwikkeling staan en dat we initiatieven uit de samenleving willen ondersteunen. Dit is zo’n initiatief, dus daar zet ik me graag voor in.” Tijdens deze informatieavonden konden alle partijen vragen beantwoorden. Marijnen en Van Rossum: “Zodat er nergens verborgen informatie achter bleef.” Bij die avonden was ook Arno Willems, rentmeester van het Kroondomein, uitgenodigd. Verder was ambtenaar Henk Posthuma (adviseur ruimte en duurzaamheid) aanwezig. Samen werd de aanpak en de route van dit nieuwe traject nader bepaald. Posthuma en Willems over hun rollen: “Je wilt hiermee laten zien dat de hoofden dezelfde kant op staan. Dat alles netjes verloopt. Zodat er uiteindelijk ook met een gerust hart een vergunning verleend kon worden.“ Na die avonden is een afvaardiging van de Energie Coöperatie Gortel-Niersen uiteindelijk bij iedere inwoner van Gortel en van Niersen op bezoek geweest. Marijnen en Van Rossum vertellen: “Het was heel simpel. We hebben iedereen persoonlijk bezocht. En aan iedereen gevraagd of ze mee wilden doen. Was dat het geval? Dan werd er in overleg een handige plek gezocht voor de opstelling zodat de kabels netjes naar de huizen gelegd konden worden. Was men als inwoner onverhoopt tegen, dan kwam er dus ook geen opstelling waar zij eventueel last van zouden kunnen hebben. Door het vetorecht van enkele direct omwonenden zijn vier extra gewenste opstellingen niet doorgegaan.”

360 Panelen

Inmiddels zijn er op gronden van het Kroondomein zes verrijdbare opstellingen met zonnepanelen geïnstalleerd. In totaal zijn dat nu 360 panelen waar tien huishoudens in twee buurtschappen gebruik van maken. Maar die collectoren zie je verder nauwelijks. Ze worden goed omheind met groen (zoals de meidoorn, sleedoorn en de vlier die goed in het landschap passen) waardoor het beschermde dorpsgezicht nergens aan waarde inboet. Wethouder Erik Visser vindt dat dit bij uitstek een initiatief is dat ook in andere Natura2000- gebieden te kopiëren is. “We moeten allemaal iets met duurzaamheid, we moeten allemaal iets met biodiversiteit. Dat inwoners dit zo massaal hebben opgepakt en het in goed overleg samen hebben uitgevoerd, is geweldig. Dit is een geslaagd groen project in een groen gebied.” Uiteindelijk zijn er dus zijn allemaal winnaars, vindt het gezelschap. Er is groene energie waar inwoners gebruik van kunnen maken, het is netjes in het landschap verwerkt en het is in goed overleg gegaan.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: