ED staat voor ‘ervaringsdeskundigen’: vrijwilligers die jongeren ondersteunen in dezelfde situatie als waarin ze zelf ooit zaten.
TeamED is een project van Zorgregio Midden-IJssel/Veluwe-Oost. ED staat voor ‘ervaringsdeskundigen’: vrijwilligers die ondersteuning bieden aan jongeren in dezelfde situatie als waarin ze zelf ooit zaten. Denk aan verslaving, misbruik, prostitutie, misdaad, mensenhandel, onveiligheid thuis. TeamED is zó succesvol, dat sinds deze week een nieuw team is opgericht. Dit nieuwe team zoekt nog versterking.
Van gesloten jeugdinstelling naar mbo-opleiding
Lo is lid van TeamED sinds 2016. 4 Jaren daarvóór kwam ze uit een gesloten jeugdinstituut. Een bekende had haar op TeamED gewezen. “Ik zat toen zelf nog zwaar in de put. Ik was wel stabiel maar zag nog geen toekomst voor mezelf. Ik was vooral nog bezig met overleven.” Voor haar betekende het team een keerpunt. “Ik kwam erachter dat ik heel goed ben in het begeleiden van jongeren. Zo heb ik mijn eigen kracht gevonden.” Inmiddels volgt Lo een mbo-opleiding sociaal werk.
‘Erbij’ zijn
TeamED begon met zo’n 7 vrijwilligers. Al doende vonden ze het wiel uit. Hun inspiratie haalden ze uit hun eigen ervaringen en uit wat ze zelf hadden gemist in de ondersteuning, zoals een vast aanspreekpunt en bereikbaarheid ook buiten kantoortijden. Lo legt uit wat ze doet: “Ik ben er niet om hun problemen op te lossen. Ik ben in hun leven om ‘erbij’ te zijn: op school, in gesprekken met hun ouders of voogd of met de gemeente. Als een soort zus met een professionele houding.”
Krijgen en geven
De TeamED-methodiek werkt. Dat merkten ook de gemeenten in de zorgregio. Al snel werd daarom het team uitgebreid. Inmiddels is de methodiek verder ontwikkeld. De vrijwilligers van TeamED krijgen gratis workshops, trainingen, een inwerkperiode plus een reiskosten- en vrijwilligersvergoeding. Zelf geven ze hieraan hun tijd en inzet. En er gelden eisen: het maakt niet uit wat je ervaring is, als je maar helemaal ‘clean’ bent en gericht werkt aan je herstel. Dat herstel hoeft nog niet ‘klaar’ te zijn. Lo verwoordt het zo: “Misschien blijf je wel je hele verdere leven in herstel. Maar om dit werk te kunnen doen heb je wel een soort stabiliteit nodig.”
Levend voorbeeld
Juist met ervaringsdeskundigen durven jongeren hun lasten te delen. Lo: “Ik word er heel blij van als ik merk dat ze me vertrouwen. Dat ze voelen dat ze fouten mogen maken.” Door haar eigen ervaring begrijpt ze hoe het voelt: “Altijd is daar die angst dat het nooit meer goed komt, dat er geen toekomst meer is.” Lo en haar collega’s zijn het levende voorbeeld van het tegendeel. Al 3 teamleden hebben inmiddels een betaalde baan als ervaringsdeskundige. En al 7 van hen stroomden in de afgelopen 3 jaren door naar een opleiding. Ze hebben weer een toekomst.
Interesse? Vragen? Aanmelden?
Het nieuwe TeamED zoekt nog ervaringsdeskundigen. Lijkt jou dit ook wel wat? Kijk op www.teamED16.nl. Of neem contact op met een van de coördinatoren: ricardo@teamed16.nl, denise@teamed16.nl of arvin@teamed16.nl. Je bent heel welkom!