Onlangs vroegen we aan onze volgers op Facebook of zij de eikenprocessie rups hadden gezien in ons dorp. En blijkbaar herkennen veel mensen dit rupsje, want we kregen veel reacties op onze vraag. Daarom een vervolg artikel.
Op deze kaart hebben we geprobeerd aan te geven waar onze Facebook volgers bij ons hebben gemeld waar ze deze processie rups hebben gezien. Je kan klikken op deze kaart om het groter te zien. Maar het blijft uitkijken, want het kan best zo zijn dat dit rupsje op die locatie al is verwijderd of dat er weer nieuwe zijn aan getroffen op andere locaties. De kaart is niet actueel en geeft alleen een indicatie waar deze rups is gezien.
Bij de gemeente Epe waren er vorige week al 100 meldingen binnen gekomen van mensen die deze rups hebben gezien. Vorig jaar kreeg de gemeente Epe al een ‘explosie’ aan meldingen binnen en dit jaar is het aantal meldingen nog groter.
De gemeente Epe is in week 18 t/m 20 al begonnen met het preventief bestrijden door met Xentari te de eikenbomen te bespuiten. Xentari is een bestrijdingsmiddel op biologische basis. Er zijn toen 5952 bomen ‘behandeld’
Op dit moment voert de gemeente Epe continue controles uit om te kijken of ze de rups ergens zien. Ook worden de meldingen in de gaten gehouden. Bij de bestrijding van de processie rups richt de gemeente zich met name op de risicogebieden. Dat zijn drukbezochte gebieden zoals hoofdwegen en fietspaden, de centra van de dorpen, begraafplaatsen, kinderspeelplaatsen en de gebieden rondom scholen.
De meldingen die binnen komen bij de gemeente Epe worden door een deskundige beoordeeld. Deze bepaald ook de urgentie van de melding. Gaat het over een boom in een risico gebied dan wordt de melding direct doorgestuurd aan de boomploeg. Deze boomploeg coördineert het wegzuigen van de rupsen. De melder krijgt een bericht dat de melding wordt gecontroleerd op urgentie. Een melding kan je bij de gemeente Epe doen via deze link.
De gemeente bestrijd de processie rups alleen op ‘eigen’ terein. Dus als je de processie rups aantreft in bijvoorbeeld het bos, dan zal je dat moeten melden bij de eigenaar van dat bos wat meestal Staatsbos beheer of het Geldersch Landschap & Kastelen zal zijn. Tref je de rups aan op je eigen grond, dan zal je deze zelf moeten bestrijden. De gemeente Epe kan je in dat geval alleen ondersteunen door het geven van namen van bedrijven die de eikenprocessierups bestrijden.
Mocht je haartjes van de rups op je lichaam hebben, dan kan je proberen om deze te verwijderen met een puisjesroller of gewoon plakband (geen duct tape natuurlijk). En de plek in te smeren met mentholgel. (op dit moment al moeilijk verkrijgbaar)
Verder hebben we nog een aantal tips en adviezen ontvangen van de gemeente Epe. Deze kan je hieronder vinden: