De gemeente voert de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet uit. Om deze zorg voor te bereiden op de toekomst heeft de gemeente de uitvoering van de Wmo en Jeugdwet aangepast. Als u zorg of ondersteuning ontvangt, kunt u met deze veranderingen te maken krijgen.
U kunt met de volgende veranderingen te maken krijgen
- Als u via het persoonsgebonden budget (pgb) zorg of ondersteuning ontvangt van een persoon of partij waarmee de gemeente geen contract heeft, houd er dan rekening mee dat vanaf nu maar maximaal 85% van het tarief wordt vergoed in vergelijking met een partij waarmee de gemeente wel een contract heeft.
- In de regels is nadrukkelijker opgenomen dat ouders in eerste instantie altijd zelf verantwoordelijk zijn voor de zorg en ondersteuning aan hun kinderen. Als ouders, om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan ondersteuning kunnen zij uiteraard contact opnemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
- Hulpmiddelen die in de winkel te koop zijn zoals een wandbeugel, verhoogd toilet of een douchestoel, worden niet meer door de gemeente verstrekt. U moet deze nu zelf kopen.
- Bent u slecht ter been en heeft u voor langere afstanden een rolstoel nodig? Dan kunt u een vergoeding krijgen van € 300 voor het kopen, onderhouden en repareren van een rolstoel. U kunt dit bedrag één keer in de vijf jaar aanvragen.
- Het normenkader wordt gebruikt om te bepalen hoeveel uur huishoudelijke ondersteuning iemand ontvangt. Omdat het oude normenkader was verouderd, is er een nieuw normenkader ontwikkeld. Ontvangt u nu al huishoudelijke ondersteuning? Dan wordt aan de hand van het nieuwe normenkader opnieuw gekeken hoeveel uur u nodig heeft. Tussen nu en eind van dit jaar wordt er contact met u opgenomen om hierover een (keukentafel)gesprek met u in te plannen.
- Heeft u een Wmo-vervoerspas en maakt u gebruik maken van PlusOV? Dan kunt u vanaf volgend jaar niet meer onbeperkt reizen tegen het kortingstarief. Vanaf 1 januari 2022 kunt u met het kortingstarief maximaal 1500 kilometer per jaar reizen. Als u meer dan 1500 kilometer per jaar reist, dan geldt het commerciële tarief. Inwoners met een Wmo vervoerspas krijgen hierover dit najaar bericht van de gemeente.
- De naam ‘Wmo-adviesraad’ is gewijzigd in ‘Adviesraad Sociaal Domein’. De Adviesraad Sociaal Domein vertegenwoordigt inwoners en organisaties bij het college van burgemeester en wethouders op het sociaal domein en heeft zijn taken uitgebreid met de participatiewet.
Meer informatie
Kijk op www.epe.nl/wmo voor meer informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning. Voor meer informatie over de Jeugdwet kijkt u op de website van de gemeente Epe bij ‘Jeugdhulp’.