Gebalde vuisten en voorzichtig gejuich bij de Heerder aanhang spreken na het laatste fluitsignaal boekdelen: de gastheren zijn na een boeiende, maar doelpuntloze remise het meest tevreden met het bij te schrijven punt. De matadoren van VIOS komen er intussen met een punt bekaaid vanaf en kopen weinig voor de complimenten die hen na afloop in de kantine ten deel vallen.

Bij het verschijnen van het competitieprogramma zullen de trainers van VIOS en v.v. Heerde de eerste onderlinge ontmoeting rood omcirkeld hebben. De afsluiter van het eerste blok is voor beide ambitieuze hoogvliegers een mooie graadmeter. Als de weergoden het voetbal gunstig gezind blijken te zijn en v.v. Heerde met medewerking van het gouden keeltje van Danny Kronmöller van het sportpark een trekpleister maakt, weet een flinke schare toeschouwers de Veldweg in Heerde te vinden.

Onder aanvoering van aanvoerders Dennis Calkhoven en Stef Koldenhof betreden de hoofdrolspelers om 14:30 het kunstgrasveld dat door Moeder Natuur van een kleurrijke omlijsting is voorzien. Door absentie van basisklanten Jesse Perdon en Jasper Verstraten doet VIOS-trainer Thomas Prins vanaf de aftrap beroep op Maurits Visch en Danny Machielsen. Op het wedstrijdformulier prijken verder voor het eerst de namen van Luuk den Besten en Abel Tuasela, twee jonge honden die nadrukkelijk op de poort van het eerste rammelen.

Door oneffenheden in de opbouw van VIOS speelt het spel zich in de eerste tien minuten vooral af op de helft van de Vaassenaren. Heerde oogt gevaarlijk, maar wordt dat niet. Sterker nog: het eerste gevaar wordt door VIOS gesticht als een inswinger van Danny Machielsen door de sluitpost van v.v. Heerde matig wordt verwerkt en spelers van VIOS tevergeefs het doel onder vuur trachten te nemen. Hierna neemt VIOS het initiatief over door de Heerder opbouw vroeg te verstoren. Het optisch overwicht verschuift in die fase van Heerde naar VIOS, al slaagt ook VIOS er niet in om het vijandelijke strafschopgebied te penetreren.

In de 24e minuut maakt VIOS voor het eerst kennis met de straalmotoren van buitenspeler Daan Nijmeijer als hij door Sylvan Vos in de diepte wordt weggestuurd. Binnen een mum van tijd steekt Nijmeijer het veld over om er een hoekschop aan over te houden. Uit een hoekschop ontstaat ook de eerste serieuze kans voor v.v. Heerde: eerdergenoemde Nijmeijer schiet rakelings naast.

In het laatste kwartier voor rust blijft het spelbeeld ongewijzigd. VIOS deelt de lakens uit en Heerde loert op een uitbraak. Uit zo’n uitbraak ontstaat vlak voor het de thee de tot dan toe grootste kans van de wedstrijd als de rappe Daan Nijmeijer Stef Koldenhof zijn hielen laat zien en de bal oog-in-oog met Daniel Krosse naast het doel schuift.

De eerste fase na rust is niet om over naar huis te schrijven. Heerde oogt ondanks het feit dat ze naar de kantine spelen weinig geïnspireerd en ook VIOS kan geen vuist maken. Wanneer Prins de pas gearriveerde Jasper Verstraten in de 55e minuut voor de moegestreden Maurits Visch brengt, komt er leven in de brouwerij. Verstraten verslikt zich in zijn eerste balcontact, creëert zo een hachelijke situatie, maar lost dit vervolgens eigenhandig op.

Niet veel later krijgt Levi Tuasela het serieus op zijn heupen. De dribbelaar snijdt moeiteloos door de Heerder defensie en slingert de bal voor. Noah Tuasela krijgt kans om af te ronden, maar vindt goalie Vincent Mosterd op zijn pad. Een magistrale trap van Levi Tuasela is vervolgens aanleiding voor Mosterd om de bal in eigen doel te werken. Het feest wordt voor VIOS snel verpest doordat de vlaggenist hinderlijk buitenspel van Cedric Bultman heeft geconstateerd. In de wetenschap dat de kansen in dit
topduel schaars zijn nemen de Vaassenaren morrend genoegen met de uitleg van leidsman Frei.

Tien minuten voor tijd valt er voor v.v. Heerde een schot tussen de palen te noteren. Als Jasper Verstraten ten koste van een gele kaart een uitbraak onschadelijk maakt gaat de vrije trap van meer dan dertig meter afstand recht op het doel af. Krosse is van die inzet niet onder de indruk en houdt zijn doel voor de tweede achtereenvolgende week schoon. In de tegenstoot vuurt ook Danny Machielsen van grote afstand, maar zijn inzet gaat hoog over.

In de slotfase is VIOS nog twee keer dicht bij een treffer. Een kansrijke situatie wordt door de scheidsrechter onderbroken omdat de keeper van v.v. Heerde een eigen speler torpedeert. Als het spel reglementair buiten het strafschopgebied wordt hervat is de kans vervlogen. In de daaropvolgende aanval zet Sem Oerlemans vanaf rechts fantastisch voor en snoekduikt Noah Tuasela de bal op doel. Met een knappe reflex plukt Vincent Mosterd het winnende doelpunt uit de bovenhoek waardoor het na negentig minuten spelen 0 – 0 blijft en het vizier op al het moois in de kantine kan.

Met elk een punt blijven VIOS en v.v. Heerde de tweede plek in de derde klasse M delen. Beide ploegen zien ook Robur et Velocitas verder uitlopen en Zwart Wit ’63 naderen. Aanstaande donderdag staat hetzelfde affiche in bekerverband op het programma. Om 20:00 klinkt op Sportpark Molenbeek het eerste fluitsignaal.

Foto: Bertus Oosterkamp