Koninklijke onderscheiding voor dirigent ‘Looft den Heere’ uit Vaassen

door | okt 19, 2024 | Nieuws

Foto: eigen foto

 

Op 18 oktober heeft het Christelijk Mannenkoor ‘Looft den Heere’ uit Vaassen een jubileumconcert verzorgd ter gelegenheid van het 25-jarig dirigentschap van Freddy Veldkamp. De kerkzaal was goed bezet, wat voor het koor altijd nog een bewijs is van haar aantrekkelijkheid. Onlangs hebben zich twee jonge leden aangemeld, die het slinken van het ledenaantal door leeftijdsproblemen weer wat opheffen. Een flink aantal genodigden had een gereserveerde plaats toege-wezen gekregen. Ook verschillende oud-leden van het koor waren aanwezig.

Dit concert was één groot eerbetoon aan haar dirigent, Freddy Veldkamp, die al 25 jaar het koor dient met zijn vakkennis en menselijke benadering van de typi-sche zang-uitdagingen. Het koor is bijzonder ingenomen met zijn inbreng en aanpak, want hij weet uit al die amateurs een prachtig stel zangers te maken, die het beluisteren meer dan waard zijn. Hij is niet alleen een meester op orgel en piano, maar kan ook zijn koorleden stimuleren en opleiden zodat ze er zelf ook veel plezier in hebben. Hij leidt nu nog 3 andere koren en kan dus over een brede ervaring spreken. Inmiddels is hij met pensioen, maar hij heeft meerdere onderwijsfuncties vervuld en in heel wat organisaties vrijwillig meegewerkt.

Freddy had het programma voor zijn eigen jubileumconcert ingedeeld in 4 blok-ken, elk met een eigen muzikaal karakter, wat het publiek bijzonder aansprak.

Naast het koor hebben de sopraan Judith Sportel, de organist Harm Hoeve en de pianist Johan Bredewout meegewerkt. Iedereen kent hen van hun vele op-tredens. Daarom was deze avond een feest van sublieme presentaties en com-binaties.

Een bijzonder moment vormde het optreden van de doedelzakspeler Dik Singel en zijn trommelaar die in vol Schots ornaat samen met het koor en Judith Spor-tel het lied ‘Highland Cathedral’ vertolkten. Iedereen was daar erg mee ingeno-men.

Het hoogtepunt van de avond kwam evenwel voor Freddy Veldkamp, toen bur-gemeester Offinga van Hardenberg naar voren stapte en aankondigde dat hij namens Zijne Majesteit de Koning aan Freddy een onderscheiding mocht aan-bieden. Freddy is lid geworden in de Orde van Oranje-Nassau. Niet alleen voor Freddy maar ook voor veel aanwezigen was dit een grote verrassing, maar ie-dereen is het erover eens dat Freddy die erkenning verdient voor zijn vakkun-dige en menselijke aanpak en benadering van de taken die hij op zich heeft ge-nomen.

Ook de gezongen en gespeelde muzikale felicitatie van Judith Sportel, Harm Hoeve en Johan Bredewout was een complete verrassing voor de jubilaris.

Op 19 december 2024 volgt het Kerstconcert eveneens in de Dorpskerk in Vaas-sen in de rij van optredens. Het koor rekent ook hier op uw komst. Via de site www.looftdenheere.com is meer informatie beschikbaar.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: