Ondanks sloddervosserij vertrekt VIOS met drie punten uit de Flevopolder

door | sep 29, 2024 | Nieuws

Foto en verslag: Mathijs Nicolai

 

Nog nagenietend van de zinderende competitieopener tegen SV Epe toog het vlaggenschip van VIOS Vaassen naar Swifterbant voor een ontmoeting met Swift ’64. In het voorbije seizoen had VIOS twee keer grote moeite met de ploeg uit Swifterbant. In het eerste onderlinge treffen van het seizoen ’24-’25 worstelt VIOS vooral met zichzelf, maar weet het toch weer drie punten bij te schrijven: 3 – 5.

Bij aankomst op het sportcomplex in Swifterband zien de mannen van VIOS I het tweede elftal nog net het goede voorbeeld geven door Swift ’64 II met 1 – 5 klop te geven. In de openingsfase van het duel tussen beide hoofdmachten zijn er aan weerszijden mogelijkheden: uit een hoekschop torent Cedric Bultman boven de defensie uit, maar weet hij de bal niet naar de grond te koppen en na een glijpartij op het middenveld wordt Swift ’64 voor het eerst gevaarlijk in de omschakeling. De eerste bal tussen de palen valt in de achtste minuten te noteren als Kristaan Bax na een geweldige rush over rechts de bal voorslingert en een verdediger van Swift dwingt zijn eigen doelman onder vuur te nemen.

Voor VIOS is dan duidelijk dat er veel ruimte ligt achter de laatste linie van de Swifterbanters. Sem Oerlemans steekt na twintig minuten Lennon van der Linde in die ruimte weg, waarna de linksback Kristiaan Bax op de rand van het strafschopgebied in stelling brengt. Bax rondt koeltjes af en opent daarmee de score. Een minuut later wordt de spits zelf weggestoken en staat zo wéér oog-in-oog met doelman Tycho Leushuis, maar moet dit keer zijn meerdere erkennen in de sluitpost. Als ook Levi Tuasela, na eerst eigenhandig de defensie van Swift ’64 op een hoop te hebben gespeeld, niet voorbij Leushuis komt ervaren de meegereisde Vaassenaren op de tribune een déjà vu: kansen genoeg, goals te weinig.

Als door miscommunicatie achterin een leeg doel van VIOS door Swift ’64 onder vuur genomen kan worden schiet de hartslag van de VIOS-aanhang van schrik omhoog. Gelukkig weet Daniël Krosse de bal ternauwernood uit de doelmond te glijden en erger te voorkomen. Sem Oerlemans, vorige week nog het goudhaantje tegen SV Epe, brengt na een half uur de marge op twee door op aangeven van Kristiaan Bax gedecideerd af te ronden. In het restant van de eerste helft blijft Oerlemans opvallen: eerst door op de bon geslingerd te worden na commentaar op leidsman O’Neil en vervolgens door lelijk ter aarde te storten met een armblessure.

Opgelapt door Ismail Ibrahimov verschijnt Sem Oerlemans na rust met de overige tien basisspelers aan de aftrap en ziet een op drie posities gewijzigde opponent. Hoop op een goede afloop krijgt het verfriste Swift ’64 na een clusterfuck voor het VIOS-doel: doelman Daniël Krosse komt bij een eenvoudige vangbal lelijk neer en schenkt in zijn val de Swifterbanters een niet te missen kans: 1 – 2. Omdat Krosse niet verder kan en doelman Robin de Vries de honneurs pas waar kan nemen nadat de gebroeders Pol met zwarte tape het rugnummer van De Vries hebben aangepast krijgt hoofdtrainer John Pitstra alle tijd om zijn manschappen klaar te stomen voor de jacht op de gelijkmaker.

Met De Vries onder de lat is het echter VIOS die de kansen bijeen speelt. Verdedigers Jesse Perdon en Stef Koldenhof weten met respectievelijk een kopbal en een laag schot het doel niet te vinden en Noah Tuasela vindt de uitstekend spelende Tycho Leushuis op zijn weg. Weggestoken door de in die fase met passes strooiende Mehmet Ali Akalin lukt het Kristaan Bax een kwartier voor tijd wel om Leushuis nogmaals te passeren. Als Jasper Verstraten vervolgens in volledige vrijheid een voorzet van Levi Tuasela binnen weet te knikken is de marge drie en lijkt het verzet van Swift ’64 definitief gebroken.

De toeschouwer die het bij 1 – 4 wel gelooft en de gezelligheid van de kantine opzoekt mist in een hete slotfase een hoop. Hard inkomen van aanvoerder Sean Stenekes kost hem een rode prent en Cedric Bultman een wond op het scheenbeen. Onbegrijpelijkerwijs juichen even later niet de elf van VIOS, maar de tien van Swift ’64 als Mike Korrel rustig kan opendraaien in het vijandige stafschopgebied en een hoek voor het uitzoeken heeft: 2 – 4. Dat een wonder in Swifterbant uit zal blijven is duidelijk wanneer de strijdlustige Cedric Bultman met een van pijn vertrokken gezicht Mehmet Ali Akalin alleen voor de keeper zet om voor de vijfde Vaassense treffer aan te tekenen. In de laatste van twaalf minuten blessuretijd moet de speaker nog één keer aan het werk als Swift ’64 uit een vrije trap de eindstand op 3 – 5 bepaalt.

Met drie punten in de tas zet de ploeg van hoofdtrainer Thomas Prins als nummer twee in de competitie weer koers richting Vaassen. Het vertoonde spel, de tegendoelpunten, onnodige gele kaarten en wat pijntjes geven echter ook de nodige kopzorgen. Volgende week wacht in eigen huis Sportclub Excelsior Heerde en valt te zien of het de geel-zwarten lukt zich beter te presenteren.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: