Verbreed je horizon en help een ander: word Taalvrijwilliger!

door | sep 27, 2024 | Nieuws

Foto copyright bibliotheek.
Fotobijschrift: Iemand helpen met taal? De bibliotheek zoekt vrijwilligers!

 

Vind je het leuk om met de Nederlandse taal bezig te zijn en om anderen te helpen met het beter leren spreken, lezen of schrijven ervan? Meld je dan aan bij Taalpunt Hattem, Heerde/Wapenveld of Epe/Vaasen (onderdeel van de Bibliotheek Noord-Veluwe) en word taalvrijwilliger!

Taalpuntdocenten Saskia Kuiling (Hattem), Margriet Breet (Epe/Vaassen) en Matthea Hoogenboom-Vrij (Heerde/Wapenveld) zijn dringend op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers. Er is voortdurend vraag naar hulp bij het leren van de Nederlandse taal. De hulpvragen zijn heel divers, vertelt Saskia van Taalpunt Hattem.  ‘Er komen veel anderstaligen naar het Taalpunt die behoefte hebben aan iemand met wie ze het spreken van de Nederlandse taal kunnen oefenen. Ook mensen die in Nederland zijn opgeroeid melden zich als ze problemen hebben met het begrijpen, schrijven en lezen van de Nederlandse taal. Taalvrijwilligers leren alle volwassenen te helpen met hun leervraag.  Dat kan in een 1 op 1 situatie, maar je kunt ook een groepje begeleiden als dat je leuker lijkt.’

 

Aan de slag gaan als taalvrijwilliger verbreedt je horizon. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom om taalvrijwilliger te worden. Lijkt het je fijn iemand een eindje op weg te helpen met de Nederlandse taal en van betekenis te zijn voor een ander, kom dan eens een praatje maken met een van onze taalpuntdocenten. Of vraag vrijblijvend naar onze informatiefolder waardoor je een beter idee krijgt wat het inhoudt om taalvrijwilliger te zijn.

 

‘Werken als taalvrijwilliger is niet alleen belangrijk voor deelnemers maar ook voor de vrijwilliger zelf,’ vult Matthea van Taalpunt Heerde/Wapenveld aan . ‘De huidige taalvrijwilligers zijn heel enthousiast over hun werk. Het helpen van iemand anders geeft veel voldoening. Je maakt kennis met mensen uit andere landen en leert daardoor over andere culturen en gewoontes. Voor de deelnemer betekent de hulp van een taalvrijwilliger bijzonder veel. Vaak is het een stap naar deelname in de maatschappij en het leren kennen van mensen buiten een eigen kring om.’ Ze benadrukt het belang van de hulp: ‘Taalvrijwilligers hebben niet alleen een positief effect op het leren van de Nederlandse taal, maar ook op de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de deelnemers!’

 

De bibliotheek biedt een training aan van vier dagdelen waarin nieuwe taalvrijwilligers informatie krijgen over de werkwijze en over te gebruiken lesmaterialen. De training wordt in Wezep gegeven op afwisselende ochtenden in november. De trainingsdata zijn: donderdag 7 november, dinsdag 12 november, donderdag 21 november en de laatste is op dinsdag 17 december. Kun je een of meer dagen niet, maar lijkt het je wel een goed idee om aan de slag te gaan als taalvrijwilliger? Ook in  2025 komen er genoeg mogelijkheden om de training te volgen.

 

Wil je meer weten of je aanmelden? Neem contact op met de taalpuntdocent in jouw gemeente.

Saskia Kuiling, gemeente Hattem taalpunthattem@bibliotheeknoordveluwe.nl of  06-22006604

Matthea Hoogenboom-Vrij, gemeente Heerde taalpuntheerde@bibliotheeknoordveluwe.nl of 06-20318456

Margriet Breet, gemeente Epe, taalpuntepe@bibliotheeknoordveluwe.nl of 06- 12660976

 

 

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: