Het Vlinderhuis Epe presenteerde dit jaar tijdens Epop Epe de “Peukenstoel”.

door | sep 9, 2024 | Nieuws

In 1998 toen het integrale Jeugdbeleid Epe werd samengesteld (verricht door Spectrum) , is tijdens de onderzoeksfase gebleken dat het gros van de jeugd in de gemeente Epe nog steeds grote belangstelling heeft voor een (muziek)festivals. Daarom startte Stichting Koppel in 1998 het Epop Festival wat sindsdien en tot op heden elk jaar heeft plaatsgevonden. Stichting Epop gaat verder dan alleen het Epop Festival. In het kort: “Muziek voor iedereen en voor iedereen betekent dat we een brede programmering nastreven en indien mogelijk gratis, anders laagdrempelig. Voor iedereen betekent voor liefhebbers maar ook voor uitvoerenden”.

Tijdens het middagprogramma was er ook veel aandacht voor kinderen en andere organisaties uit Epe o.a de “Schop4Nop”. Deze organisatie maakte de langste slinger van verzameld textiel. Er werd ook geschminkt. Het Vlinderhuis Epe was dit jaar ook aanwezig.

Het Vlinderhuis Epe presenteerde tijdens dit Festival de “Peukenstoel”.
De afgelopen maanden heeft René Blok en vrijwilligers van het Vlinderhuis Epe samen met bewoners van het Fletscher hotel in het centrum van Epe peuken voor een creatie van “ De No Waste Chair” en “No Waste Kees” verzameld. In de “Peukenstoel” werd duidelijk hoeveel peuken er verzameld zijn die op straat belanden. Eén peuk vervuilt 1000 liter water als deze in het riool terecht komt.
Het opruimen werd met stofzuigers gedaan die aangeschaft zijn uit het budget preventie akkoord Rookvrije generatie van de Gemeente Epe.
– Peuken zijn in de Gemeente Epe het meest gevonden afval
– Eén peuk bevat meer dan 7000 chemicaliën waaronder 70 KANKER verwekkende stoffen
– Eén peuk kan 1000 liter water vervuilen
– Peuken zijn zeer schadelijk voor milieu en voor de natuur
– De Filters van peuken bestaan uit Celluloseacetaat, een plastic en veroorzaakt microplastics in ons drinkwater
– Peuken kunnen dodelijk zijn voor vogels en insecten
– Rond de 20% van de Epenaren rookt. Slechts een klein deel gooit de peuken op straat
– Het aantal rokers is mede door Vapen gestegen
– Preventie akkoord ‘Rookvrije Generatie’ kan als mislukt worden beschouwd

Tijden het Festival bakten de mensen van het Vlinderhuis samen met de kinderen van granulaat (van in het verleden gespaarde plastic doppen) vlinders. Deze gebakken vlinders zijn bedoelt om cadeau te geven aan iemand die ze dankbaar zijn en waarmee hun persoonlijke verhalen over dankbaarheid werden gedeeld.
“We hebben elkaar leren kennen en zijn elkaar gaan waarderen”.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: