Het Koetshuis.

door | jul 12, 2024 | Nieuws

(Bron: Vaassen van Tijstraat naar Deventerstraat door Frans Schumacher)

Foto: eigen

In het museum is een expositie te zien tot eind Juli met als titel ‘In en om de St. Martinusparochie’, met aandacht voor de vele gebouwen rondom de Martinuskerk. Dit keer aandacht voor het koetshuis.

Het koetshuis van de naastgelegen pastorie is gebouwd in 1884 als rijtuigstalling van de pastoor.

In 1934 moest het koetshuis volledig worden herbouwd, waarschijnlijk als gevolg van brand in de naastgelegen woning. Het koetshuis fungeerde tot dan toe als garage en paardenstalling. Het nieuwe koetshuis werd naar achteren geplaatst en uitgebreid met tuigkamer en koetsstalling. Nadat het gebouw niet langer als koetshuis dienst deed, bood het onderdak aan onder meer de Sint Elisabeth-vereniging. Leden van deze vereniging herstelden kleding van gezinnen die het niet zo breed hadden. Met het ingebrachte contributiegeld werd materiaal gekocht zoals garens en knopen, maar ook werd hiermee de jaarlijkse uitstapjes gefinancierd.

Het koetshuis werd later ook gebruikt als gymlokaal, als schildersatelier, als jeugdhonk voor katholieke jongeren, waaronder de scouting, en als ontmoetingsruimte voor kerkelijke aangelegenheden.

Sinds 2007 doet het dienst als uitvaartcentrum onder de naam ‘de Stilte’.

(Bron: Vaassen van Tijstraat naar Deventerstraat door Frans Schumacher)

 

Wilt u een sfeervolle foto maken van uw kind in Ot en Sien kleding zittend in een oude schoolbank? Kom dan naar het museum.

 

Het museum  is geopend op donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Er is een traplift aanwezig en de toegang is gratis.

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: