Museum Bloemkloksmolen

door | mei 30, 2024 | Nieuws

Foto: wasserij welgelegen
Bron: Van Tijstraat naar Deventerstraat door F.J.T Schumacher

 

In het museum is een expositie te zien tot eind juli met als titel ‘In en om de St. Martinusparochie’, met aandacht voor de vele gebouwen rondom de Martinuskerk. Dit keer de Bloemkloksmolen (foto: wasserij welgelegen)

Gebouwd in 1697 als papiermolen, pal tegenover de later gebouwde St. Martinuskerk. Als de molen door de vrouwe van kasteel Cannenburch (Margaretha van Reede) wordt verpacht aan Jurriaan Bloemkolk, krijgt het de naam Bloemkolksmolen. Met verkoop van de Cannenburchse goederen in 1871 koopt Martinus Mentink sr. de molen, om een aantal jaren later met de papierfabricage te stoppen en te beginnen met een cichoreifabriek. Cichoreipoeder werd gebruikt als smaakversterker en ook als vervanger van koffie.

In 1896 krijg het de functie van een wasserij en blekerij onder de naam Welgelegen.

In de beginjaren zestig kreeg het pand een andere bestemming, W.G. Temmink begon er een confectieatelier. Acht jaar later startte De Jong is er een  wasserij voor bedrijfskleding onder de naam De Grote Zwaan.

Door sluiting van de wasserij in 1980 ontstond er ruimte voor drie andere bedrijven. Na het overlijden van eigenaar Bos kocht kerkgenootschap De Volle Evangelie Gemeente Woord en Daad het pand. De wasserij werd gesloopt en er kwam een multifunctioneel Evangeliecentrum voor in de plaats. (bron: Van Tijstraat naar Deventerstraat door F.J.T Schumacher)

Wilt u een sfeervolle foto maken van uw kind in Ot en Sien kleding zittend in een oude schoolbank? Kom dan naar het museum.

Het museum  is geopend op donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Er is een traplift aanwezig en de toegang is gratis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: