Foto: De Cannenburch in het begin van de vorige eeuw.
Tekst en foto : Freek Bomhof.
Velen weten het niet hoe de naam van het kasteel in Vaassen geschreven moet worden.
Ook Vaassen Actief gebruikt vaak de beide naamaanduidingen voor het kasteel.
Er is nog een Cannenburgher bos of park en een Cannenburgherbrug in Vaassen. Verder bestaat er nog altijd de Cannenburgher molen en vroeger een garagebedrijf en een hotel De Cannenburgh. Een weg in Wenum heet Klein Cannenburgh wat aldaar tevens een boerderijnaam is. In Vaassen zelf wordt het meest met gh geschreven, zoals bij de manege, de ponyclub en het paardensportcentrum. Bij de ijsclub, de vogelvereniging, de vroegere Boerendansers en het Cannenburgher gat in het Kroondomein.
Soms werd de Cannenburch met de beginletter K geschreven en in plaats van burch kwam zelfs berg of borg wel eens voor, al dan niet met g , gh of ch aan het eind.
In de Tweede Wereldoorlog heette de huidige Beatrixweg in Vaassen de Cannenburgherweg en in die tijd is er ook nog eens een Cannenburghsche Courant verschenen.
De oud-directeur van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen, wijlen de heer D.J.G. Buurman, heeft in 1951 de Cannenburch van de ondergang gered.
Buurman schreef vanaf die tijd altijd de Cannenburch met ch. Op de vraag waarom hij dat deed, antwoordde Buurman dat historisch gezien de Cannenburch met ch de meest verantwoorde schrijfwijze was en die in het verleden ook het meest gebruikt werd. Wetenschappelijk heeft Buurman dit niet kunnen onderbouwen, maar hij was geschiedkundig een autoriteit wat betreft de historische kennis van dit kasteel. Het boek de Cannenburch en zijn bewoners, verschenen in 1990, is ook door hem na zijn pensionering samengesteld en deels geschreven. In dit boek wordt Maarten van Rossem ook met een e geschreven en niet met een u.
Maar in het dorp Vaassen wordt De Cannenburgh nog vaak met gh geschreven.
De naam Rossem of Rossum komt beide ook nog in het dorp voor.