Nieuwsartikel Veilige Warme Winter – Koolmonoxide

door | jan 3, 2024 | Nieuws

CO-vergiftiging: Weet jij wat je moet doen?
Herken de signalen en voorkom een vergiftiging

Elk jaar sterven in ons land mensen aan een CO-vergiftiging. Ook belandden in 2023 tientallen mensen hierdoor in het ziekenhuis. Met name in het stookseizoen vraagt de brandweer aandacht voor het ophangen van CO-melders in huis en het herkennen van symptomen. Koolmonoxide (CO) komt vrij bij een onvolledige verbranding. Omdat je meer stookt in de winter, is het risico op een CO-vergiftiging groter in deze periode. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend.

 

CO-vergiftiging voorkomen
CO kun je niet horen, ruiken of zien. Daarom is het belangrijk om een aantal maatregelen te treffen. Zo blijf je gezond en voorkom je CO-vergiftiging:

  • Hang een CO-melder op. Zo word je op tijd gewaarschuwd bij te veel koolmonoxide in je huis. Een CO-melder kun je kopen bij een bouwmarkt bij jou in de buurt.
  • Laat ieder jaar je cv-ketel, gashaard of geiser onderhouden door een erkend installateur. Zo voorkom je dat jouw verwarmingsbron koolmonoxide lekt.
  • Zet altijd een raam op een kier of ventilatieroosters open. Zo zorg je voor voldoende frisse lucht, ook in de winter.

 

Waar plaats je een CO-melder?

Je hangt de CO-melder aan het plafond, in een ruimte met verbrandingstoestel, zoals de cv-ketel of petroleumkachel. Je hangt een CO-melder minimaal op ademhoogte in een ruimte zonder verbrandingstoestel, bijvoorbeeld in de slaapkamer.
Op www.co-wijzer.nl staat meer informatie over waar je de CO-melder het beste kan ophangen in jouw huis.

 

Nieuwe wetgeving verbrandingsinstallatie

Vanaf 1 april 2023 geldt nieuwe wetgeving. Vanaf dat moment mag een gasverbrandingsinstallatie alleen geplaatst of onderhouden worden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf. Je herkent een CO-vrij gecertificeerd bedrijf aan het CO-vrij logo. Twijfel je? Vraag ernaar bij het bedrijf! Zelf klussen aan je verwarmingstoestel is verboden en zelfs strafbaar.

 

Herken jij een CO-vergiftiging?

Bekende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan leiden tot een hartstilstand of zelfs coma. Herken je symptomen, maar twijfel je of het een CO-vergiftiging is? Dan kunnen een paar simpele vragen helpen. Worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar zijn de klachten begonnen? Bij twijfel, raadpleeg je huisarts. Hang een CO-melder op om te controleren of er te veel CO in jouw huis is.

 

Wat doe je bij een mogelijke CO-vergiftiging?

Vermoed je dat er koolmonoxide in een ruimte is? Neem dan de volgende stappen:

  • Stap 1: Waarschuw direct anderen

Vermoed je dat er koolmonoxide vrijkomt? Twijfel niet en waarschuw direct alle aanwezigen.

  • Stap 2: Ga zo snel mogelijk naar buiten

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk frisse lucht kunt inademen. Ga dus zo snel mogelijk naar buiten en zorg ook dat anderen naar buiten gaan.

  • Stap 3: Bel 1-1-2
    Bel altijd 1-1-2. Doe dit ook als je denkt dat bij iemand anders koolmonoxide vrijkomt en ga nooit zelf naar binnen.

Doe de CO-test!

Meer informatie over een CO-vergiftiging, CO-melders en de oorzaken van een CO-vergiftiging
vind je op www.co-wijzer.nl.
Je kunt hier ook een gratis test doen om te bepalen hoeveel CO-melders jij nodig hebt in je huis.

 

 

 

 

 

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: