Bakkerij Schuld is finalist van de Innovatieprijs van Regio Zwolle 2023

door | jun 9, 2023 | Nieuws

Bakkerij Schuld uit Oldebroek is een van de drie finalisten van de Innovatieprijs van Regio
Zwolle 2023. Een innovatieve bakker? Jazeker! Jan-Aard schuld heeft de ambitie om de
eerste energieneutrale bakkerij van de toekomst te worden. Een hele klus, maar daar
heeft hij iets op bedacht: een 8-trapsrakket. Acht stappen om zijn doel te behalen. Een van
deze onderdelen is de vacuümbaktechiek. De innovatie waarmee Bakkerij Schuld meedoet
aan de innovatieprijs van Regio Zwolle.

Een vernieuwende, traditionele bakker
Jan-Aart Schuld is de vijfde generatie binnen het familiebedrijf dat opgericht is in 1886. Nu in
2023 verandert het bedrijf sneller dan ooit. ‘We zijn een traditionele bakkerij, maar ik ben
altijd op zoek naar vernieuwing’, vertelt Jan-Aart. ‘Het vak is erg divers. Er zit meer achter
dan je op het eerste gezicht zou denken.’ Zo begon Bakkerij Schuld tien jaar geleden met
lekkerversbrood.nl, een webshop waar klanten hun producten kunnen bestellen.

Meer dan alleen bakken
‘We zijn al een tijd bezig met onze innovaties binnen de 8-trapsrakket,’ begint Jan-Aart.
‘Hierdoor zijn we minder hard geraakt in de energiecrisis dan onze collega’s.’ Door naar de
toekomst te kijken en hierop in te spelen, waren ze er bij Bakkerij Schuld op tijd bij. En niet
alleen op duurzaam vlak brengt de innovatie voordelen met zich mee. ‘We hebben drie
doelstellingen met onze baktechniek: 1. Kwaliteitsverbetering van onze producten, voor
onze medewerkers en voor het werk wat we doen. 2. Energiebesparing en verduurzaming.
Nu besparen we 8%, dit was 4%. 3. De inzet van ons personeel. Met ons huidige team
kunnen we meer werk verzetten dankzij de nieuwe machine. Ook hebben we een mooie
bijvangst: een gezondheidsvoordeel. Het brood dat we bakken met de nieuwe techniek zorgt
voor een minder hoge insulinepiek. Echt een superfood dus voor mensen met diabetes!’

Lange adem
Het is natuurlijk heel fijn dat door de baktechniek het brood voordelen heeft voor
diabetespatiënten en wel vier dagen lang vers blijft. Daardoor hoeft het ook niet ingevroren
te worden door klanten. Maar wat het doet voor het toekomstperspectief in de
bakkerswereld, dat is waar de innovatie echt tot zijn recht komt. ‘Dit is een revolutie in de
bakkerswereld. Nieuwe bakkers gaan in de toekomst zo’n bakkerij zoals die van mij bouwen:
energieneutraal. Je moet je energie op orde hebben, we kunnen het niet meer doen, zoals
we het altijd gedaan hebben’, legt Jan-Aard uit. Voor zo’n innovatieproces heb je een lange
adem nodig. De kwaliteit varieert een lange tijd voordat alles werkt en je het helemaal onder
de knie hebt. ‘Maar innoveren moet. En dat willen we ook,’ sluit Jan-Aart af.

Over de Innovatieprijs van Regio Zwolle
Elk jaar gaan innovatieve ondernemers uit Regio Zwolle de strijd aan om de Innovatieprijs
van Regio Zwolle mee naar huis te nemen. Tijdens het evenement op woensdag 14 juni 2023
word je geïnspireerd door innovatieve koplopers, maken we de winnaar bekend en is er
ruimte om te netwerken. Meld je aan voor de uitreiking van de Innovatieprijs van Regio Zwolle

 

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: