Gemeente Epe geeft startsein voor onderzoek naar energie opwek op boerderij

door | sep 23, 2022 | Nieuws | 0 Reacties

Adviesbureau ROM3D zet samen met Stichting EnergieCoöporatie Epe (SECE) en boeren uit Oene en rondom bedrijventerrein Eekterveld eerste verkennende stappen.

 

Boerenenergie en boerenwarmte zijn een vervolg van de zon-op-dakprojecten die al door boeren gerealiseerd zijn.  De twee projecten zijn niet alleen voor de boeren zelf een aantrekkelijk toekomstbeeld, maar ook voor omwonenden, ook zij kunnen mogelijk profiteren van de energie opgewekt door zon, wind of mestvergisting. 9 juni gaf de gemeente groen licht aan ROM3D om dit bijzondere project waar de SECE in nauw contact met de boeren verder gaat met het verkennen van de mogelijkheden.

 

Zon, wind en … mest
In Oene en in de omgeving van bedrijventerrein Eekterveld zijn deze zomer gesprekken gevoerd om te kijken of en hoe boerderijen duurzame energie kunnen opwekken. Uit de gesprekken kon de conclusie getrokken worden dat er belangstelling is voor het haalbaarheidsonderzoek. Doel is om te verkennen wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen op de daken en erfmolens op de bouwkavel, waarbij de overproductie van de energie ten goede kan komen voor de omwonenden en de nabijgelegen bedrijven. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde mestvergisting, waarbij de mest als het ware wordt omgezet tot biogas. Dit groene gas kan gebruikt worden om bijvoorbeeld gebouwen te verwarmen.

Haalbaarheidsonderzoek
De gemeente heeft volmondig ’ja’ gezegd tegen het haalbaarheidsonderzoek. Samen met de Cleantech Regio financiert de gemeente dit onderzoek ook.  “Een mooie eerste stap richting een bijdrage aan het behalen van onze energiedoelen,” vertelt wethouder Maarten Heere. “Maar dat niet alleen, het is namelijk heel belangrijk dat boeren aan de voorkant betrokken worden, dat we dus samen optrekken en de eindgebruiker vragen hoe het voor hen zou kunnen werken. Misschien wel een mooie win-win situatie; we wekken groene energie op en voor de boeren kan het zelfs een nieuw verdienmodel worden, als ze de energie die zij zelf niet gebruiken weer kunnen verkopen.”

Antony Marcelis van de SECE, vult aan: “Met deze pilots maken we de haalbaarheid inzichtelijk van de grote bijdragen die het buitengebied kan leveren aan de duurzame energie voor de gemeente Epe. We zijn blij dit samen met de boeren en voor de gemeenschap te kunnen doen. Hopelijk kan de opgewekte energie ingezet worden voor lokaal gebruik en draagt het zo daadwerkelijk bij aan de verduurzaming van de energievoorziening van de gemeente Epe. Samen met bureau ROM3D zetten we de komende weken de gesprekken van de betrokken boeren voort.”

 Windmolens en zonnepanelen in gemeente Epe
Waar en hoe windmolens en zonnepanelen geplaats mogen worden in de gemeente Epe wordt dit jaar uitgedacht in het uitwerkingskader zon en wind. Het haalbaarheidsonderzoek en het uitwerkingskader lopen mooi naast elkaar op. En wanneer duidelijk is wat de mogelijkheden zijn van boerenstroom en – warmte, is ook duidelijk welke procedures voor plaatsing van de nieuwe energie opwekkers zullen gelden. Inwoners die hier nog graag over mee willen denken, zijn van harte uitgenodigd voor de bijeenkomst op 12 oktober over het uitwerkingskader zon en wind. Houd hiervoor de website van de gemeente in de gaten.

 

 

Laatste nieuws

Agenda

Met dank aan onze sponsoren: