Sander van der Meer wist dinsdagavond in de bibliotheek in Epe het publiek te boeien met zijn interessante lezing over de digitale erfenis die iedere internet of een mobiele telefoon gebruiker heeft.
Digitaal rechercheur
Sander van der Meer heeft via zijn werk als digitaal rechercheur bij de politie regelmatig te maken met vragen van nabestaanden over mobiele telefoons en computers. Hoe zit het met privacy? Hoe kom je aan de foto’s en andere informatie op een telefoon als je geen inloggegevens hebt? Hoe kun je nu al zorgen dat iemand jouw digitale leven stop kan zetten na je overlijden? Dat laatste is ook van belang om identiteitsfraude tegen te gaan. Maar wettelijk is een account niet overdraagbaar, iemand anders mag niet inloggen op het account van een overledene. Hoe ga je hier praktisch mee om? Van der Meer noemde het vooral belangrijk dat mensen zich bewust worden van de mogelijkheden en onmogelijkheden bij de digitale erfenis, online nalatenschap en dierbare data.
Dagboek van toen is mobiel van nu
Doordat van der Meer via zijn werk hier veel mee te maken kreeg is hij gestart met het bedrijf Digitale Nazorg. Vanuit zijn expertise wist van der Meer de vragen van de aanwezigen vlot te beantwoorden. Ook gaf hij tips over wel of niet gebruiken van online kluizen voor je wachtwoorden en over het door laten lopen van een telefoon- en internetabonnement omdat bij opzegging van een account vaak een mail of sms wordt verzonden naar het bij dat account behorende telefoonnummer of mailadres. Hij vergeleek de mobiele telefoon van nu met de doos vol foto’s en het dagboek van 20 jaar geleden, ook toen moest na een overlijden worden gezocht naar foto’s en informatie, toen op papier, nu digitaal.
Sander van der Meer is regelmatig te zien op tv als expert op het gebied van digitale erfenis